Zumba Fitness

A zumba Kolumbiából származó könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitness program is egyben. Aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődnek össze a mozdulatok. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco,calypso, reggaetón és a hastánc.

Az 1990-es évek közepétől terjedt el, először Kolumbia Cali nevű városban. Beto Perez latin tánc oktató nevéhez fűződik. A szó a 'zumbear' igéből származik, egy kolumbiai szleng, jelentése: gyorsan mozogni, és szórakozni. Más latin nyelveken is bulit, partyt jelent.

2009-ben különböző speciális óratípusokat fejlesztettek ki, attól függően, hogy kinek ajánlják a gyakorlatokat. A zumba gold az aktív idős korosztály részére lett kifejlesztve. A zumba toning egy olyan változat, ahol súlyzók segítségét is igénybe veszik a mozgás során. A zumbatomic a 4-12 éves korosztálynak lett kifejlesztve, ahol a gyerekek vicces koreográfiát tanulnak meg, és spanyol szókincsük is bővül. Az aqua zumba a vízben történő aqua fitness mozdulatok elsajátítását jelenti.

Zumba Toning egyesiti a célzott testformáló gyakorlatokat a latin zene inspirálta Zumba mozdulatokkal. Az edzés Toning súlyokkal történik. A Zumba Toning tökéletes a test formálásához, 75% alakformálásból és 25% táncból áll. Tánc, erősités, Zumba súlyzó. Ez aztán az igazi élmény.

Zumba Gold a legnagyobb mértkében elterjedt Zumba edzés. A Zumba mozdulatokat aktiv, idősebb résztvevők számára is követhetővé egyszerűsíti. Ez a megfelelö választás a kezdök számára. Megtalálhatóak itt is a latin zene, a cumbia, a salsa, a könnyen megtanulható mozdulatok és a party hangulat! Az idösebb korosztálynak is tökéletes.

Aqua Zumba egy hangulatos medence party. Ez a stílus egyesíti a klasszikus zumbát a vízi fitness stílusával. Ez egy biztonságos, de kihivásokkal teli vízi edzés, ami megdolgoztatja a szivet, formálja a testet.

Zumbatomic a gyerekek számára kifejlesztett Zumba edzés. Javitja a gyerekek koncentrációs képességét és mozgás koordinációját, önbizalmat ad és fokozza az anyagcserét. Ez egy fergeteges családi szórakozás.

Zumba Sentao edzés fokozza a fitness party izgalmát. A szék alapú koreográfiák sorozata egy teljesen új módszere az erősitésnek, mégis szórakoztat. Javítja az egyensúlyt és stabilizája a törzset kardio gyakorlatok sorozatával.

Zumba Arana a híres argentin telenovella színészről elnevezett stílus, főleg Dél-Amerikában ismert. Kevesen tudják, de Facundo Arana óriási rajongója a sportnak, Buenos Airesben 2009-ben nyitott egy Zumba stúdiót is. A stílus az argentin tangót és a forró latinos zenéket ötvözi egy könnyen megtanulható formában.

Sokan aerobicoznak, mások a pilatesre esküsznek, és vannak, akik egy edzőteremben áldoznak a testmozgás oltárán. De mit tegyenek azok, akik valami másra vágynak? Például menjenek el zumbázni. És már az első órán érezni fogják, hogy teljesen más, hogy nem hasonlít semmihez, amit eddig testmozgás címen végeztek. - A zumba vidám, vérpezsdítő latin ritmusokhoz könnyen követhető mozdulatsorokat kapcsol, a zene és a mozgás kombinációjaként pedig egy egyedülálló fitness program jön létre

Az órákon latin ritmusok sorjáznak, a zumbázók pedig észre sem veszik, és megtanulják többek között a cumbia, a salsa, a merengue, stb. alaplépéseit. Egy hatvanperces tréning alatt kb. 5-600 kalória égethető el, aki pedig zumbázik, amellett, hogy olvasztják a zsírsejteket; erősíti az az állóképességét, a táncmozdulatokba rejtett erősítő gyakorlatok pedig feszessé formálják a domborulatokat. És ami talán még ezeknél is fontosabb: az a hatalmas adag pozitív életenergia, amit egy óra alatt kapunk. A zumba célja, hogy találjuk meg azokat a mozdulatokat, melyek a leginkább követhetők mindenki számára, illetve hatékonyak, a fitness különböző céljainak (kondíciójavítás, zsírégetés, stb.) megfelelően. A mozdulatok lehetnek táncos és aerobikos elemek egyaránt, sőt, ezek vegyítése a cél. Az aerobikos mozdulatok csupán a végtagok mozgatására specializálódnak, a test középső szakasza, a törzs és a csípő ki is esik a látókörből. A zumba viszont, a latin dallamoknak engedve a csípő és törzs mozdulatait kötelezően beemeli a mozgásanyagba. Nincs hosszan tartó koreográfia, amit meg kell jegyezni, a zenék struktúráját megőrizve csökkenti az edzés monotonitását, így rövidtávú memóriát s jóval kisebb figyelmet igényel

Eredete

A zumba sztori Kolumbia Cali nevű városában a '90-es évek közepén kezdődött Beto Perez, aerobik és latintánc oktatóval. Egy napon, mikor Beto megérkezett aerobik órájára, észrevette, hogy otthon felejtette aerobik zenéit. Nem volt mit tenni, gyorsan cselekedni kellett, így elővette táskájából kedvenc latin gyűjteményét, amely csak tradicionális salsa, merengue és cumbia slágerekből állt. Improvizált, és levezette élete első "zumba" edzését. Sokéves oktatói tevékenysége alatt ez volt az első olyan óra, amelyen edzőként nem kellett "harcolnia" a vendégeiért, mivel úgy tűnt, saját magukat motiválják, amit akkor hirtelenjében nem is értett. A vendégek egy óra után azonnal rajongóvá váltak, és alig várták a következő edzést.

A véletlenből megszületett egy új és forradalmi fitnesskoncepció, a zumba. A zumba szó a zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Azt jelenti "gyorsan mozogni, és szórakozni". Más latin nyelveken pedig bulit, partyt jelent. Beto felnőtt a kihíváshoz, meghozta a döntést, hogy világszerte megismerteti az emberekkel ezt a szenvedélyt. Csak egy pár hónap telt el és Beto új módszere annyira felkapottá és közkedveltté vált Calin, hogy Shakira is felkérte a "Pies Descalzos" című album koreográfusának.

Tények

A Zumba programot a világ 105 országában, több mint 60 ezer helyszínen tanítják. Az eladott DVD-k száma több milliós nagyságrendet mutat. Manapság heti rendszerességgel kb. 7,5 millióan zumbáznak világszerte.


 
  Bemutatkozás I Zumba Fitness I Vélemények

Képek I Videók I Program archívum

Aktuális I Edzések I Tagok I Életmód - Táplálkozás - Fogyás

Kapcsolat I Partnerek